این روزها، روزی نیست که به رسانهها سری بزنیم و خبری در مورد ایلان ماسک (Elon Musk) نشنویم. او همهجا حضور دارد.
ماسک از یک سو با «اسپیسایکس» (SpaceX) رویای تسخیر فضا را در سر دارد و از سوی دیگر با «تسلا موتورز» (Tesla Motors) میخواهد انقلابی در صنعت خودروسازی راه بیندازد.
مدتی هم هست که نام او با بیتکوین و ارزهای دیجیتال گره خورده است. برای آشنایی بیشتر با بیوگرافی ایلان ماسک تا انتها این مطلب مووآ رو همراهی کنید.
بیوگرافی و زندگی نامه ایلان ماسک
ایلان ریو ماسک (Elon Reeve Musk) ۷ تیر ۱۳۵۰ (۲۸ ژوئن سال ۱۹۷۱) در پرتوریا، آفریقای جنوبی متولد شد.
ایلان ماسک به دلیل تأسیس شرکت تسلا موتورز (Tesla Motors) و اسپیس ایکس (SpaceX) به محبوبیت زیادی رسیده است. فراهم کردن شرایط زندگی بر روی فضا و انقلاب در صنعت خودرو سازی;دو رویای بزرگ ایلان ماسک برای بشریت است. ایلان ماسک متولد شهر پرتوریای آفریقای جنوبی است. او دوران کودکی و نوجوانی خود را در این کشور سپری کرد. ایلان در ۱۰ سالگی صاحب یک دستگاه کامپیوتر شد و وقتی ۱۲ سالش شد توانست اولین بازی کامپیوتری خود را بسازد. این بازی، بلستر (Blaster) نام داشت. جالب اینجا است که مجلهی PC and Office Technology این بازی را با قیمت ۵۰۰ دلار از او خرید.
در همان سال یعنی هنگامی که ۱۰ 11 سال داشت پدر و مادر وی از هم جدا شدند. پدر وی، ارول ماسک یک مهندس ثروتمند آفریقای جنوبی و مادر وی می ماسک یک کارمند بود; که در برهه ای از زمان پنج شغل داشت تا بتواند خانواده اش را تأمین کند.
جرقه زندگی ایلان
او در دوران کودکی بسیار آرام و اهل مطالعه کتاب بود و همین موضوع باعث شد ; در این دوران توسط دوستان و هم کلاسی های خود مورد تمسخر قرار بگیرد; تا جایی که در سن ۱۵ سالگی به کلاس های آموزش کاراته و کشتی رفت تا بتواند از خود دفاع کند. پس از اینکه دوران دبیرستان را به پایان رساند در سن ۱۷ سالگی برای تحصیل به کانادا مهاجرت کرد ;تا قانون سربازی در آفریقای جنوبی را به نوعی دور بزند، پس از مهاجرت به کانادا موفق شد اقامت دائم کانادا را بگیرد.
پس از گذراندن دو سال در دانشگاه کویینز، در سال ۱۹۹۱ این دانشگاه را رها کرد و به دانشگاه پنسیلوانیا رفت;او در آنجا در رشتههای کسبوکار و فیزیک، دو مدرک لیسانس گرفت سپس به دانشگاه استنفورد در کالیفرنیا رفت ;
تا دکترای خود را در رشته فیزیک انرژی بگیرد اما پس از گذشت ۲ روز از تصمیم خود منصرف شد.
ورود به بازار کار
ایلان ماسک پس از اینکه متوجه شد; بستر برای راه اندازی کسب و کارهای اینترنتی فراهم شده است و کسب و کارهای اینترنتی نوپا به شدت در حال رشد هستند تصمیم گرفت ; اولین کسب و کار اینترنتی خود را در سال ۱۹۹۵ به کمک برادرش کیمبال ماسک با نام zip2 راه اندازی کند. شرکت zip2 محتواهای مورد نیاز سایت هایی مانند: نیویورک تایمز و شیکاگو تریبون و… را تامین میکرد.
پس از گذشت ۴ سال سهام شرکت zip2 به شدت رشد کرد و ایلان ماسک موفق شد ;شرکت خود را به مبلغ ۳۰۷ میلیون دلار نقد و ۳۴ میلیون دلار سهام به شرکت کامپک (Compaq) بفروشد.
بیوگرافی و زندگی نامه ایلان ماسک
راه اندازی پی پال
ایلان ماسک در سال ۱۹۹۹ بلافاصله پس از فروش شرکت zip2 شرکت جدید خود را با نام X.Com راه اندازی کرد این شرکت مربوط به پرداخت های اینترنتی و خدمات مالی بود. یک سال بعد;شرکت x.com با شرکت کانفینیتی (Confinity) شراکت کردند و سرویس محبوب پی پال (PayPal) را راه اندازی کردند.
سه سال بعد یعنی در سال ۲۰۰۲ فروشگاه اینترنتی ebay یک پیشنهاد ۱.۵ میلیارد دلاری برای خرید paypal داد ;که در آن زمان ایلان ماسک صاحب ۱۱ درصد سهام این شرکت بود;س از فروش شرکت paypal به فروشگاه اینترنتی ebay مبلغی معادل ۱۵۰ میلیون دلار به ایلان ماسک داده شد.
ایلان ماسک چگونه فضا را تسخیر کرد؟
ایلان ماسک و رویای سفر به مریخ و اسپیس ایکس
ماسک در سال ۲۰۰۱ ماسک به همراه دو تن از دوستان خود به مسکو رفت تا برای پروژههای فضایی خود تعدادی موشک قاره پیمای دست دوم از روسیه خریداری کند.
به گفتهی دوست ماسک، روسها که به او به چشم یک تازهکار نگاه میکردند، مرتبا او را مسخره میکردند. در نتیجه ماسک و دوستانش مجبور شدند دست خالی به آمریکا بازگردند.
یک سال بعد ماسک به همراه مایک گریفین که تجربهی کار برای CIA، ناسا، اوربیتال ساینس و چند شرکت و سازمان معتبر دیگر را در کارنامهی خود داشت، برای خرید ۳ موشک قاره پیما به روسیه بازگشت.
ساخت موشک ارزان
پس از اینکه ماسک متوجه شد روسها قیمت گزاف «۸ میلیون دلار برای هر راکت» مطالبه میکنند، تصمیم گرفت خودش شرکتی برای تولید موشکهای ارزانقیمت تأسیس کند و اینگونه بود که سومین شرکت ماسک با نام «Space Exploration Technologies Corporation» یا به اختصار SpaceX، تأسیس شد.
به گفتهی یکی از اولین سرمایهگذاران اسپیس ایکس، ماسک متوجه شده بود که مواد خام مورد نیاز برای ساخت موشک تنها ۳ درصد قیمت آن را تشکیل میدهند. به لطف استفاده از مهندسی نرمافزار و طراحی ماژولار، اسپیس ایکس توانست هزینهی پرتاب موشک را با مضربی از ۱۰ کاهش بدهد و همچنان به حاشیهی سودی ۷۰ درصدی دست پیدا کند.
ماسک که با سرمایهی ۱۰۰ میلیون دلاری حاصل از پروژههای قبلی خود اسپیس ایکس را تأسیس کرده بود، بهصورت همزمان عنوان مدیر ارشد اجرایی (CEO) و مدیر ارشد تکنولوژی (CTO) این شرکت را در اختیار دارد.
اسپیس ایکس راکتهایی با نام فالکون (الهام گرفته از نام فضاپیماهای Millennium Falcon در فیلم جنگ ستارگان) و کپسولهای فضایی با نام دراگون تولید میکند.
در ۲۰۰۸ ناسا با عقد قراردادی ۱.۶ میلیارد دلاری، وظیفهی ارسال محموله به ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) طی ۱۲ پرتاب را به اسپیس ایکس سپرد. در همان سال موشک فالکون ۱ این شرکت اولین موشک خصوصی لقب گرفت که ماهوارهای را در مدار زمین قرار داده است. سال ۲۰۱۲ نیز فضاپیمای دراگون این شرکت توانست عنوان «اولین فضاپیمای ساخت یک شرکت خصوصی که به ایستگاه فضایی بینالمللی متصل میشود» را به خود اختصاص دهد و تاریخساز شود.
یکی از اهداف مهم اسپیس ایکس،
کاهش هزینهی سفرهای فضایی از طریق استفادهی چندینباره از راکتها است. در روش سنتی پرتاب راکت به فضا، پس اتمام سوخت موشک، بدنهی راکت در جو زمین رها میشود و (اگر هنگام سقوط در جو زمین نسوزد) در نهایت در اقیانوس سقوط خواهد کرد. ا
ز آنجایی که سوخت موشک تنها درصد کمی از قیمت نهایی ارسال کاوشگر و محموله به فضا را تشکیل میدهد و بخش اعظم هزینه مربوط به خود راکت است؛ در صورت استفادهی مجدد از راکت، هزینهی سفرها و اکتشافات فضایی چندین برابر کاهش پیدا خواهد کرد.
به همین منظور، اسپیس ایکس پس از بارها تلاش ناموفق، نهایتا در سال ۲۰۱۵ توانست یک موشک فالکون را در بازگشت از فضا با موفقیت روی یک شناور در میان اقیانوس فرود بیاورد تا بتواند در پروازهای بعدی مجددا از آن استفاده کند.
ناسا و اسپیس ایکس
او با سرمایه گذاری ای که در این زمینه کرد قصد داشت تا اعتماد ناسا و سایر شرکت های فعال در این زمینه را جلب کند; تا بتواند اهداف خود را محقق کند. در سال ۲۰۰۸ ناسا قراردادی را با شرکت اسپیس ایکس تنظیم کرد;
که بر اساس این قرار داد شرکت اسپیس ایکس ;وظیفهی انتقال تجهیزات به ایستگاه بینالمللی فضایی برای فضانوردان را برعهده گرفت. در سال ۲۰۱۲ ایلان ماسک تاریخ ساز شد و توانست به کمک موشک فالکن ۹ (Falcon 9) تقریبا ۵۰۰ کیلوگرم تجهیزات برای فضانوردان مستقر در ایستگاه بینالمللی فضایی بفرستد; این اولین بار در تاریخ بود که یک شرکت خصوصی توانسته بود به چنین موفقیتی در این حوزه برسد.
در سال ۲۰۱۳ او مجدد با شرکت اسپیس ایکس به موفقیت دیگری رسید; و توانست به کمک موشک فالکن ۹ ماهوارهای را به مدار ماهوارههای زمینثابت ارسال کند. این همان مداری است که در آن ماهوارههای تلویزیونی قرار میگیرند. در اواخر مارس ۲۰۱۸ ، شرکت اسپیس ایکس از دولت آمریکا مجوز پرتاب ماهواره به مدارهای اطراف زمین را گرفت تا بتواند از این طریق به مردم دنیا خدمات اینترنتی رایگان ارائه دهد. که طبق این طرح پهنای باند اینترنت در مناطق روستایی و شهری تقویت میشد.
تسلا و رویای خودروی برقی
تسلا موتورز، ماجراجویی جدید ایلان ماسک بود. این شرکت در سال ۲۰۰۳ تاسیس شد. ایلان ماسک یکی از بنیانگذاران اصلی این شرکت بود.
او هماکنون بهعنوان مدیر عامل اجرایی و رییس هیات مدیرهی تسلا موتورز فعالیت میکند.
تسلا موتورز روی طراحی و تولید خودروهای الکتریکی مقرونبهصرفه تمرکز دارد. در سال ۲۰۰۸ این شرکت «رودستر» (Roadster) را معرفی کرد. خودرویی اسپورت که در ۳٫۷ ثانیه سرعت آن از صفر به ۹۷ کیلومتر بر ساعت میرسد. این خودروی تمامبرقی با یک بار شارژ تا حدود ۳۹۳ کیلومتر مسافت را طی میکند.
«مدل اس» (Model S) اولین خودروی سدان الکتریکی تسلا بود. این خودرو هم موفقیتهای زیادی را برای تسلا موتورز به ارمغان آورد. Model S در سال ۲۰۱۳ بهعنوان خودروی سال مجلهی Motor Trend انتخاب شد. تسلا «مدل ایکس» (Model X) سومین خودروی شرکت ۱۲ سالهی تسلا است. یکی از جالبترین ویژگیهای مدل X، درهای عقب آن است که مثل دو بال باز میشوند.
بزرگترین اتفاق در تاریخ این شرکت قرارداد های بزرگ او در این شرکت بعد از اخراج سه ماه اش است او حد فاصل سال 2019 و 2021 توانست ارزش بازاری تسلا را به یک تریلیون دلار برساند و خودش را در صدر ثروتمند ترین افراد دنیا قرار دهد
سیری ناپذیر مانند ایلان ماسک
به نظر میرسد بلندپروازیهای ایلان ماسک حد و مرزی ندارد. او در سال ۲۰۱۳ یک طرح مفهومی انقلابی را منتشر کرد؛ طرحی که میتواند صنعت حملونقل را بهکلی متحول کند. او از این ایده با نام «هایپرلوپ» (Hyperloop) یاد میکند. این اختراع میتواند سرعت جابهجایی بین نقاط جغرافیایی مختلف را به شکل محسوسی افزایش دهد.
هایپرلوپ انرژی خود را از منابع تجدیدپذیر دریافت میکند. در این سیستم افراد داخل کپسولهای مخصوصی مینشینند و با سرعت باورنکردنی ۹۶۲ تا ۱۲۲۰ کیلومتر بر ساعت جابهجا میشوند. باوجود تمام انتقادها، ایلان ماسک سرسختانه روی این پروژهی انقلابی کار میکند.
البته ایدهپردازیهای ماسک تنها به پروژهی هایپر لوپ ختم نمیشود. فهرست شرکتهایی که او در حوزههای مختلف، خود راه انداخته یا در راهاندازیشان سهیم بوده بلند است. گویی در ذهنش آیندهای را ترسیم کرده و هر یک از این شرکتها تکهای از جورچین آن «آینده»اند.
روی دیگر شخصیت ایلان ماسک
بعد از انتخاب شدن دونالد ترامپ به رییس جمهوری آمریکا انتقادهای زیادی به او و تیمش به خاطر دوری از شرکتهای فناوری شد. ترامپ در نهایت عدهای از نامداران این حوزه را به عنوان مشاور خود بر گزید که نام ایلان ماسک هم در آن میان بود.
خیلیها ماسک را به خاطر پذیرش همکاری با ترامپ شماتت کردند. او در پاسخ به انتقادها گفت: «هدف من سرعت بخشیدن به فرآیند گذار دنیا به انرژیهای پایدار و چند-سیارهای شدن تمدن بشری است تا اشتغال افزایش یابد و آینده برای همه بهتر شود [و در این راستا از هر وسیلهای استفاده میکنم].
اما در نهایت با کنار گذاشتن پیمان زیستمحیطی پاریس توسط ترامپ، که درست عکس توصیهها و هدفهای ماسک بود، ماسک همکاری با دولت ترامپ را خاتمه داد.
حمایت ایلان ماسک از بیت کوین
نمی توان به زندگی نامه ایلان ماسک پرداخت و درباره نقش او در قیمت ارزهای دیجیتال نپرداخت.
چندی پیش ایلان ماسک با یک توییت و اسم آوردن از بیت کوین، رشد قابل توجهی را برای این رمز ارز رقم زد، البته شایعاتی هم درباره این که ایلان ماسک یکی از سهامداران بیت کوین است هم در فضای مجازی دست به دست میشود.
ایلان ماسک اخیرا به یک حامی قوی بیت کوین تبدیل شده است. او قبلا اعلام کرده بود که برای دریافت بیت کوین در معاملات خود مشکلی ندارد.
جاستین سان، بنیانگذار رمز ارز ترون در حساب توئیتر خود نوشت: “ایلان ماسک (صاحب کمپانی تسلا) همان ساتوشی ناکاماتو است.”
ساتوشی ناکاماتو، نام اعلام شدهای است که میگویند بنیانگذار و سازنده ناشناس بیت کوین است که دامین و مجموعه بیت کوین را پدید آورده است. ساتوشی ناکاماتو در این باره یک بیانیه معروف هم منتشر کرده، اما هویت او تا حالا هیچوقت روشن نشده است.
این ادعا احتمالا به این خاطر مطرح شده که ایلان ماسک بارها و بارها راجع به این ارز دیجیتال صحبت کرده و حمایتهای بسیاری هم از این ارز در فضای مجازی داشته است.
زندگی نامه ایلان ماسک ، زندگی شخصی
ماسک دارای پنج فرزند پسر است. اولین فرزند او پس از گذشت تنها ۲ ماه بر اثر «سندروم مرگ ناگهانی نوزاد» از دنیا رفت. سپس او در سال ۲۰۰۴ صاحب دوقلوهای گریفین و خاویر و در سال ۲۰۰۶ صاحب سه قلوهای دامین، ساکسون و کای شد؛ که همگی به روش لقاح مصنوعی به دنیا آمدهاند.
آخرین رابطه او در اکتبر سال 2021 خاتمه یافت
دیدگاه ماسک درباره آینده
آخرین بخش زندگی نامه ایلان ماسک نگاه او به آینده است.
ماسک میگوید زمانی که در دانشگاه مشغول به تحصیل بوده، همیشه دوست داشته است در فعالیتهایی شرکت کند که در نهایت منجر به تغییر دادن دنیا بشوند.
پس از اینکه او به لطف پروژههای اولیهاش مانند Zip2 و PayPal به ثروت فراوانی رسید و میلیونر شد، در حالی که میتوانست از دنیای کسب و کار به کل کنار بکشد یا به دنبال کسب و کارهایی با درآمد بیشتر و ریسک کمتر برود، تصمیم گرفت علایق خود را دنبال کند.
ماشینهای الکتریکی، پنلهای خورشیدی و مأموریتهای فضایی، کسب و کارهایی بدون دردسر و سودآور نیستند. اوضاع برای تسلا و اسپیس ایکس همواره به خوبی امروز نبوده است و به گفتهی خود ماسک، شرکتهایش چندین بار تا مرز ورشکستگی پیش رفتهاند و او تمامی سرمایهی خود را از دست داده است. امروز ماسک با در اختیار داشتن 295 میلیارد دلار ثروت شخصی، اولین فرد ثروتمند زمین است و فوربز او را در رتبهی ششم قدرتمندترین افراد جهان قرار داده است.
امید وارم از این مقاله خوشتون اومده باشه اگه علاقه زیادی به ایلان ماسک دارید و دوست دارید که سخنرانی های اون رو گوش بدید میتونید این سری مقالات رو هم مطالعه کنید
مستند مصاحبه، مردی از مریخ ; ایلان ماسک لینک صفحات:
قسمت اول-ذهنی پشت تسلا اسپیس ایکس و سولار سیتی-گفتوگوی تد ایلان ماسک
آینده ای که ما میسازیم به کجا ختم میشه گفت و گوی تد ایلان ماسک
تلاش ترسناک ایلان ماسک-مجموعه سخنرانی های ایلان ماسک-انگیزشی ایلان ماسک
15 دیدگاه در “بیوگرافی و زندگی نامه ایلان ماسک”
بسیار عالی بود
سپاس دوست عزیز
از خودم خجالت کشیدم