خلاصه کتاب شیب ست گادین
سِت نویسنده کتاب های متعدد پرفروش در دنیاست، از جمله «گاو بنفش» اما در میان کتاب های تخصصی اش در حوزه بازاریابی و برندینگ، ست گادین کتابِ شاهکار دیگری به نام «The Dip» یا «شیب» دارد که به شدت پرطرفدار است و توانست 4 هفته متعدد پرفروش ترین کتاب نیویورک تایمز باشد.
آشنایی با ست گودین، نویسنده کتاب شیب
برای آشنایی کامل با ست گادین اعجوبه بازاریابی نوین جهانی و به وجود آورنده بازاریابی اجازه ای و ایمیلی می تونید مقاله کامل رو از اینجا بخونید اما به طور خلاصه میشه گفت:
ست گودین، نویسنده کتاب شیب یکی از بهترین کارآفرینان و سخنرانان انگیزشی جهان است که در تاریخ 10 ژوئیه 1960 در ایالات متحده آمریکا به دنیا آمد. وی تاکنون بیش از 12 کتاب پرفروش نوشته و به بازار عرضه کرده است.
تمرکز او بر حوزه بازاریابی، رهبری و تغییر است. یکی از کتابهای موفق او در جهان، کتاب شیب است که با نام دره موفقیت هم در کشورمان ترجمه و منتشر شده است.
یکی از کتابهای مطرح او کتاب گاو بنفش است که یک تحول بینظیر در حوزه بازاریابی محسوب میشود و تقریباً تمامی بازاریابهای حرفهای این کتاب را مطالعه کردهاند.
او این روزها بیشتر از طریق نوشتن مطالب آموزشی و انگیزشی کسب درآمد میکند.
کتاب شیب اثر ست گودین که با نام دره موفقیت نیز شناخته میشود، یکی از کتابهای بسیار خوب در حوزهی موفقیت است. در ادامه خلاصهای از این کتاب ارزشمند آورده شده است:
کتاب در مورد چه موضوعیه؟
یکی از ضربالمثلهای قدیمی که تا حد خیلی زیادی قبولش دارم اینه که “همه کاره هیچ کارهاس“. سِت گودین در اوایل کتاب یه جمله خیلی خوب داره که این ضربالمثل رو تایید میکنه و اون جمله اینه: “هرگز نمیتونی همه چیز رو با هم داشته باشی؛ بخصوص اگه قصد داری بهترین باشی“. مهمترین مفهومی که اینجا هست تمرکزه. ما نمیتونیم توی همه حوزهها بهترین باشیم.
خلاصه کتاب شیب ست گادین
بیشتر مردم میگویند باید پشتکار داشت، بیشتر تلاش کرد، زمان بیشتری صرف کرد، بیشتر آموزش دید و سختتر کار کرد.
التماس میکنند که “جا نزن” اما اگر جا نزدن تنها کاری است که باید برای رسیدن به موفقیت انجام داد، پس چرا سازمانهای کمانگیزهتر از سازمان شما موفق میشوند؟
چرا آدمهای کماستعدادتر از شما برنده میشوند؟ پاسخ این سؤال مستلزم درک سازوکار جا زدن است.
باور کنید یا نکنید، معنایش این است که باید خیلی بیشتر از الان جا بزنید.
معمولاً سه منحنی وجود دارد که تقریباً تمام موقعیتهایی را که به هنگام تلاش برای رسیدن به چیزی با آنها مواجه میشوید، تعریف میکنند.
اولین گام در مسیر رسیدن به خواستههایتان، درک انواع موقعیتهایی است که شما را وادار به متوقف شدن میکنند.
کتاب شیب یک کتاب کوچک به قلم ست گودین است که قصد دارد به ما یاد بدهد که چه موقع به یک کار بچسبیم و چه موقع آن را رها کنیم و بیخیال شویم.
گاهی یک هدف برای خودمان متصور میشویم و میخواهیم هر چه سریعتر به هدف خودمان برسیم ولی ناگهان میبینیم که مشکلات روز به روز بیشتر میشوند.
ما داریم تلاش میکنیم که مشکلات را حل کنیم ولی به ازای هر مشکلی که حل میکنیم میبینیم سه مشکل دیگر در جلوی راه ما سبز شده است.
تعریف شیب از نگاه ست گودین
اگر در کاری یا چیزی بهترین نیستید، آن کار را رها کنید.
ست گودین در این کتاب میخواد بگه: باید در چیزی که در آن هستید بهترین باشید. اگر در کاری هستید ولی در کار خودتان بهترین نیستید باید هر چه زودتر آن کار را رها کنید. گودین میگوید اگر در شیب قرار دارید به هیچ عنوان کار را رها نکنید ولی ممکن است در شیب نباشید بلکه به بنبست رسیده باشید که در این صورت تنها یک راه میماند و آن رها کردنه
افراد کمی شجاعانه انتخاب میکنند و به بهترین افراد در جهان تبدیل میشوند. افراد آگاه احتمالاً عاقلانه تصمیم می گیرند و منابع و انرژی خود را برای پروژههایی که واقعاً برایشان مهم است نگه میدارند.
هر دوی این انتخابها خوب هستند. اگر میخواهید فرد موفقی باشید تنها از انتخاب آخر اجتناب کنید. انتخابی که اغلب افراد انجام می دهند این است که شما کار را شروع میکنید و بیشترین تلاش خود را هم میکنید اما قبل از رسیدن به نتیجه آن را ول میکنید.
مفهوم دره موفقیت
سِث گادین میگه مسیر موفقیت به هیچ عنوان هموار و ساده نیست. اگر قرار بود مسیر موفقیت صاف و هموار باشد که همه موفق بودن! و هنگامی که همه موفق و همسطح باشن، اصلا مفهوم موفق بودن و برنده بودن زیر سوال میره. لطفا برگردید و از اول پاراگراف رو مطالعه کنید!
درّه موفقیت ابتدای بسیار جذاب و هیجانانگیزی داره. اما بعد سختی هاش شروع میشه ..!
ست در جایی از کتاب این مثال رو میگه که خوندن کتاب شیمی آلی برای پزشک شدن یجور درهاس؛ چرا که تقریبا میشه گفت شیمی آلی هیچ ربطی به پزشک شدن نداره و فقط برای این توی سیلاب درسی رشته پزشکی قرار گرفته که تفاوت افرادی که مصمم هستند برای پزشک شدن با بقیه افراد که پشتکار کافی برای عبور از شیب موجود در درهی موفقیت رو ندارن، رو نشون بده.
همین درس عربی و بقیه درسا شبیه یه دره موفقیت با شیب خیلی تند برای رسیدن به هدفمونه، یعنی قبولی توی رشته دانشگاهی مورد علاقمون که ممکنه هیچ ربطی با درس هایی که مطالعه کردیم نداشته باشه (البته این یه شیوه بد برای ایجاد این شیب هستش و وقت زیادی از زندگی ما رو تلف میکنه!)
درهی موفقیت کم یابی را ایجاد میکند و کم یابی ارزش را
درّهی موفقیت مثل یک فیلتر است و آدم های جدی و باپشتکار را از آدمهایی که در طی کردن این دره جدی نیستن جدا میکند.
همه چیز اول خیلی خوب و جالب است ولی این آغاز راه است. پس از مدتی میبینیم که داریم هر چه تلاش میکنیم به نتیجه نمیرسیم و به جای اینکه با تلاش به نتایج بهتر و بیشتری برسیم، با تلاش زیاد روز به روز نتایج کمرنگتر میشود.
این دقیقاً همان شیب است که اگر بتوانیم آن را تحمل کنیم مسلماً شاهد رشد و پیشرفتی چشمگیر خواهیم بود.(خلاصه کتاب شیب ست گادین)
مفهوم منحنی بنبست
یکی دیگه از مفهومهایی که توی این کتاب در موردش صحبت میشه، مفهوم بنبسته
بن بست اون مسیری هستش که هیچ پیشرفتی در آن رُخ نمیدهد، استعداد ما با آن مسیر همخوانی ندارد و ما داریم هزینهای در این مسیر صرف میکنیم به اسم سرمایهی زندگی خود، برای چیزی که قرار نیست هیچوقت بهتر بشود و تغییری ایجاد کند.
درک تفاوت درهی موفقیت و منحنی بنبست از مهمترین نکات برای تصمیم در مورد ادامه دادن در مسیر و یا جا زدن از آن است.
جک ولش مدیر جنرال الکتریک وقتی این شرکت رو بازسازی میکنه یه تصمیم هیجانانگیز میگیره و اون این بود که: اگه توی یک کار نمیتونیم شمارهی 1 یا 2 باشیم، باید قید اون کار رو بزنیم.
در واقع اون بنبستها را شناسایی کرد و وقتی دید انتهای بنبست نوری نیست یا مسیر اونقدر سخت و طاقتفرساست که ارزش تلاش کردن رو ندارد و منابع شرکت را هدر میدهد، و باید از ان دست کشید.
مهمترین قسمت اینجاست که: گذشتن از درهی موفقیت تنها راه موفقیت نیست; شما باید از بنبستهایی که در مسیرت وجود داره و هر روز داری خودت رو با اونها مشغول میکنی دست بکشی و کارشون رو یکسره کنی.
چرا بهترین بودن این قدر مهم است؟
وقت بسیار ارزشمند است. مردم فرصتی برای آزمون و خطا ندارند و دوست دارند خیلی سریع به نتیجه دلخواه خودشان دست پیدا کنند; بنابراین اکثر افراد به دنبال بهترین هستند. اگر بهترین نباشید قطعاً مردم زمان کافی برای مراجعه کردن به شما نخواهند داشت و خیلی سریع از بازار خارج خواهید شد.
مسئله زمان اولین دلیل برای بهترین بودن است; مسئله دوم برای بهترین بودن این است که امروز جهان در حال بزرگتر شدن است و به همین خاطر در حوزههای مختلف برندهای بسیار زیادی در حال شکلگیری هستند
ولی هنوز در هر حوزه یک برند وجود دارد که بهترین برند محسوب میشود اگر شما بتوانید ; در حوزه خودتان بهترین باشید و بهترین بمانید هنر کردهاید و کسب و کارتان جاودانه خواهد شد ولی در غیر این صورت دیر یا زود از دور رقابت خارج خواهید شد.(خلاصه کتاب شیب ست گادین)
اگر خواهان رسیدن به پیروزی و بهترین بودن هستید باید بدانید که شیب، راز موفقیت شما است.
انتخاب برندهها، انتخاب بازندهها
وقتی آدمها خودشون رو در وسط دره موفقیت میبینن ممکنه 3 تا کار انجام بدن:
1. جا بزنن
2. تصمیم بگیرن که ادامهی مسیر رو با انگیزه ادامه بدن
3. متوسط بودن رو انتخاب کنن
اینجاست که بدترین سناریوی ممکن برای تعداد بسیار زیادی از افراد اتفاق میافته. متوسط بودن توی یک کار، از مواجهه با واقعیت و کنار کشیدن از اون کار، خیلی راحتتره!
یکی از بدترین تفکرات ممکن در مسیر اینه که فکر کنیم متوسط بودن هم آنچنان بد نیست و ما اگه بهترین توی دنیا نباشیم هم اتفاق خاصی نخواهد افتاد.
جا زدن در زمان درست، کار دشواری است. بیشتر ما جسارت جا زدن نداریم. از این بدتر; در مواجهه با شیب، گاهی به جای جا زدن، متوسط میشویم.
عادیترین پاسخ به شیب آن است که به شکل بیخطری با آن برخورد کنیم و کارهای عادی، کارهای بدون خطر ملامت شدن و کارهایی را انجام دهیم که باعث شرمندگیمان نشوند.
در مواجهه با شیب، بیشتر افراد به تحمل شرایط و متوسط بودن اکتفا میکنند; دقیقاً به همین دلیل است که در نهایت عده کمی بهترین میشوند. برای فوقستاره شدن باید یک کار استثنایی بکنید.
دوام آوردن در شیب کافی نیست، باید از آن به عنوان فرصت استفاده کنید و چیزی فوقالعاده خلق کنید که دیگران راهی نداشته باشند جز اینکه دربارهاش حرف بزنند، توصیهاش کنند و انتخابش کنند.
چرا شماره یک بودن مهم است؟
مردم خیلی وقت ندارند و نمیخواهند خیلی ریسک کنند. اگر مبتلا به سرطان باشید، وقتتان را با دکترهای مختلف تلف نمیکنید.
یک راست سراغ اصل کاری میروید. یعنی کسی که در جهان بهترین است. اگر فقط یک فرصت وجود داشته باشد، اتلاف وقت چرا؟ وقتی از شهر جدیدی دیدن می کنید، اول سراغ یک رستوران معمولی را میگیرید یا سراغ بهترین رستوران را؟
وقتی قصد دارید کسی را برای تیمتان استخدام کنید، از مدیر میخواهید افراد با رزومه متوسط را به شما نشان دهد یا فقط شایستهترین افراد را؟
چون زمان و فرصت ما برای آزمایش محدود است، آگانه انتخابهایمان را به برترینها محدود میکنیم. این فقط شما نیستید که دنبال بهترینهاست. همه همینطور هستند. در نتیجه پاداش اولین نفر بودن هنگفت است.
مقیاس این پاداش، خطی نیست; این طور نیست که با کمی خدمت بیشتر، کمی پاداش بیشتری نصیبمان شود; تغییرات آن به صورت منحنی است. آن هم از نوع شیبدارش.
7 دلیل برای اینکه نمیتوانید در جهان بهترین باشید خلاصه کتاب شیب ست گادین
- زمان کم میآورید و از دور رقابت خارج میشوید و همه چیز را رها میکنید
- گاهی برخی از افراد وقتی دارند رشد و پیشرفت میکنند; ترس وجودشان را فرا میگیرد و ترجیح میدهند که دیرتر به بهترین تبدیل شوند و همین مسئله باعث میشود که همه چیز را ناگهان رها کنند.
- منابع مالی یا پولتان تمام میشود و دیگر نمیتوانید ادامه دهید و به همین خاطر کار را رها میکنید; ولی نکته این است که خیلی از کسب و کارها به این مشکل میخورند; ولی آنهایی که محدودیت مالی را میپذیرند و با آن کنار میآیند تا سرمایه جذب میکنند; پیروز میشوند.
- سومین دلیل خروج از کسب و کار این است که شخص جدیتی در این زمینه ندارد و به همین خاطر از گردونه رقابت خارج میشود.
- برخی از افراد پس از مدتی شور و اشتیاق خودشان را از دست میدهند و دیگر تمایلی به ادامه دادن مسیر خودشان ندارند; گاهی هم برخی از افراد ترجیح میدهند و که متوسط بمانند و رشد و پیشرفت نکنند و در نوع خود بهترین نباشند; همین مسئله باعث میشود که همه چیز را رها کنند.
- برخی از افراد دوست دارند که در کوتاه مدت به نتایج دلخواه خودشان دست پیدا کنند و وقتی که میبینند چنین چیزی در کوتاه مدت شدنی و امکانپذیر نیست; ناامید میشوند و در نهایت جا میزنند.
- چیزی را انتخاب میکنند و میخواهند در آن به بهترین تبدیل شوند که در آن هیچ استعدادی ندارند; استعداد و علاقه در تعیین هدف خیلی مهم است. اگر نتوانیم هدفمان را با استعداد و علاقه خودمان تعیین کنیم دیر یا زود میدان را ترک خواهیم کرد.
بزرگترین اشتباه در مدارس:
تقریباً هر چیزی که در مدرسه درباره زندگی آموختهاید اشتباه است اما شاید اشتباهترین مطلب این باشد که، همه فن حریف بودن راز موفقیت است.
اگر شما دو نمره ۱۹، یک نمره ۱۸ و سه تا نمره ۱۷ بگیرید یعنی درستان خوب است و والدین از شما راضی هستند.
اما بچه بیچارهای که یک نمره ۲۰ و سه تا نمره ۱۵ بگیرد اصلاً خوب نیست و توی دردسر میافتد.
از آن دوران تحصیل چند دهه جلو بیایید و به تصمیمهای امروزتان فکر کنید.
کدام دکتر را انتخاب کنم. به کدام رستوران بروم; کدام حسابدار را استخدام کنم. شما چند بار دنبال فردی بودهاید که در کاری ماهر بوده که شما به انجامش نیاز نداشتهاید؟ ما در بازار آزاد به استثناییها پاداش میدهیم!
خلاصه کتاب شیب ست گادین
تفکر فوقستاره
فوقستارهها به این دلیل به خواستههایشان میرسند که مهارتهای منحصربفردی دارند.
فوقستارهها خیلی بیشتر از سهم منصفانهشان درآمد کسب میکنند; احترام میبینند و فرصت به دست میآورند، زیرا برای مشتریان و کارفرمایانی که به دنبال سوژههای استثنایی هستند; گزینههای موجود بسیار معدودند.
اگر میخواهید فوقستاره شوید باید زمینی را پیدا کنید که شیب عمیقی داشته باشد; (یعنی مانعی میان کسانی که امتحان میکنند و کسانی که به موفقیت میرسند داشته باشد).
بعد باید از آن شیب عبور کنید و به طرف دیگر برسید; این کار از هر کسی ساخته نیست. اگر این طور بود هیچ فوقستارهای وجود نداشت.
اگر این مسیر را انتخاب میکنید به این دلیل است که به وجود این شیب پی بردهاید و باور دارید که میتوانید از آن عبور کنید; شیب در واقع بزرگترین پشتیبان شماست چون باعث میشود پروژه، ارزش انجامش را داشته باشد و دیگران را از رقابت با شما بازمیدارد.
بهتر بودن از ۹۸ درصد از رقبا در قدیم خیلی عالی بود; با این حال در جهان گوگل این کار بیفایده است; به این دلیل بیفایده است که در هر کار، رقبا فقط به اندازه یک کلیک با شما فاصله دارند; تنها جایگاهی که میتوان روی آن حساب کرد، بهترین بودن در جهان است.
سخن پایانی
کتاب شیب یکی از تأثیرگذارترین و بهترین کتابهایی است که توسط ست گودین نوشته شده. کتاب شیب یک نکته مهم را به ما یاد میدهد و آن این است که:
جا زدن و رها کردن به هیچ عنوان به معنای شکست خوردن و تسلیم شدن نیست.
با مطالعه این کتاب میتوانید بفهمید که چه زمانی در شیب قرار دارید؟ چه زمانی باید جا بزنید؟ چه زمانی باید مقاومت کنید؟ همچنین یاد میگیرید که قبل از شروع کردن یک کار شیب را پیشبینی و خودتان را برای آن آماده کنید.
کتاب شیب به ما یاد میدهد که چگونه وقت و هزینه خودمان را برای مسائل بیاهمیت و بیسود هدر ندهیم; و در عوض برای مسائل انرژی و هزینه و زمان اختصاص دهیم که ما را به هدفمان میرساند.
خلاصه کتاب شیب ست گادین
امیدواریم این مطلب به درد شما خورده باشه دوست داشتید می تونید از بخش وبلاگ مقاله های مشابه رو بخونید
1 دیدگاه در “خلاصه کتاب شیب اثر ست گودین”